Три важни стъпки за започване на бизнес

  1. ПРОСТО ЗАПОЧНЕТЕ!

 

Ако има нещо, което обичате да правите, то е близко до сърцето ви, доставя ви удоволствие и имате увереност, че го вършите добре, то това е добра възможност за нов бизнес. Не е необходимо да започвате с нещо голямо и с нещо, което изисква големи капиталовложения.

Важно е да вършите нещо, което ви е приятно и което не ви тежи,  защото в самото начало все още ще продължите да работите за някого другиго. И това, което ще правите допълнително в свободното си време е важно да ви е приятно и да изкарвате пари от него.

Ето защо трябва да стартирате с това, което обичате и да намерите начина да изкарвате пари от него. В днешни дни всичко се продава, въпроса е да намерите купувач. Ако такъв няма във вашия град, то погледнете в съседния, ако не в България, то в Facebook, ОЛХ, Базар.бг !

Важно е да намерите вашите първи купувачи, които да са готови да ви дадат конкретна сума пари за вашия продукт, преди да сте хвърлили твърде много време и усилия в развитието му. Не се свенете и не бъдете срамежливи, нито скромни – не е сега момента за това. Продавайте продукта, все едно го имате пред себе си, готов, нищо, че и вие и купувача знаете, че засега е само в главата ви!

  1. ФИНАНСИТЕ

 

Когато започвате бизнес от нулата и когато разчитате основно на заплатата е трудно да се отделят пари за инвестиция. Най-важния ресурс тук е времето, което вие имате в изобилие. Първоначално приходите, които ще получавате ще са скромни, но това не трябва да ви демотивира. Тези средства, колкото и малко да са вашата инвестиция, затова ги ценете. Инвестирайте изкараното в бизнеса, а за разходите се придържайте към заплатата, която получавате. Така бавно, но сигурно набирате опит, пари и увереност. Ще се разраствате, понякога по-бавно, отколкото ви се иска, но ще растете и ще се учите от грешките си.

 

  1. ПЛАН И ДЕЙСТВИЕ

 

Третата и също толкова важна стъпка е стратегическото планиране. Повечето хора желаят собствен бизнес, но тези, които правят първата стъпка са не повече от 10%. Ключовата дума за старт е „действие“. За да поставите началото вземете лист и химикалка, останете насаме с идеята си и опишете всичко, което ви хрумне като план. Планирайте и запишете малките стъпки, които да следвате през първия месец, тримесечие, година. Запишете целите си. Докъде искате да стигнете първия месец? Първото тримесечие? Първата година? Как смятате да го направите (важно – в конкретни стъпки, а не пожелания и мечти)? Записвайки това, вие имате вече личното си ръководство за действие. Ще се изненадата от резултата на тези 10 минути насаме с лист и химикал!